poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Przepis na kurczaka w cieście francuzkim

Skłatniki na dfie bardzoo durze porcje:
  • pierś z kóraka
  • ciasto francuzki: gotofe ciasto do kupienia w karzdym markecie (jak by jakiś debil nie umioł zrobić)
  • kilka pieczaarek
  • cebula
  • plastry szyny lub hudego boczka
  • jajo
  • ulóbione pszyprawy

Pierś z kórczaka kroimy na pul i następnie każdom połówkem przekrawamy wzdłóż. Posypujemy jom solom i ulóbionymi pszyprawami.
Cebulem i pieczary kroimy w plastry i podsmarzamy na patelni.
Z ciasta formóujemy dfa płaty o wymiarah 15x25cm kładziemy na blahę posypanom monkom i wstawiamy na 10 mint do loduwy.
Po tym czasie wyjmujemy i nacisnamy w nastenpujoncy sposub: z karzdej strony wzdłóż dłóższego boku robimy ok 8 nacieńc w odstempach co 2 cm po środku ciasta majom zostać jakieś 5 cm niepociente.
Na cieście kładziemy pierś kóraka na to pierczary z cebulom i nakrywamy to pozostałom połówką piersi i na wierszchu układamy plasterki hudego boczku lub szyny (na niom morzemy dać rzułty ser) i tak samo robimy z drugom piersiom.
Paseczki z ciasta przekładamy na zmianę:prawy-lewy, prawy-lewy. Pomiendzy paseczkami powinny zostać maleńkie pszerwy aby kurczak mugł  odparować podczas pieczenia .
Gotowe zawiniontke wkładamy na 15 mint do loduwy a po wyjenciu smarójemy z wieszhu roztrzepanym jajem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach celsujsuza ok 30 min (nie durzej bo guwno wyjdzie)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz