wtorek, 30 sierpnia 2011

Przepis na pizzem "Ritarita"

Skłatniki:

CIASTO
  • monka
  • olej
  • drorzde
  • letnia woda
  • sul

NADZIENIE
  • pieczarki
  • kiełbaha
  • cebula
  • pomidory
  • ser rzułty
  • sul, piepsz
  • pszyprawa do pizzy


CIASTO
Drozdrze wymieszać z letniom wodom. Do miski wsypać monkem z solom dodać wodem olej i rozmieszane drozdrze. Wyrobić ciasto uformować z niego kulem i odstawić do wyrośnięcia.
NADZIENIE
Cebulem obraci pokroić w talarki i dósić na tłuszczu aby smiękła ale nie zarumieniła siem na bronzowo. Kiełbasem pokroić w kostkę i tesz dusić pszez chwilem-morzna z cebulom. Pomidory obrać ze skurki i pokroić w 1,5cm plastry pieczarki oczyścić pokroić na czonstki. Zagotować w osolnej wodzie a nastepnie pażyć pszesz 15 minut, odcedzić. Ser rzułty zetżeć na tarce o grubyh oczkah. Ciasto wyłorzyć na wysmarowanom tłuszczem blahę lub formować placki wielkości tależa i wyłożyć na dużom blahę. Posmarować cienko oliwom i posypać pszyprawami. Wyłożyć pomidory cebulem z kiełbasom, ppieczarki. Całość posypać startym serem. Piec 30 minut w 170 st celsujsza (nie durzej bo guwno wyjdzie).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz